maandag 13 februari 2012

Wanneer bootkussens laten maken

De beste periode om bootkussens te laten maken:

Winter-begin lente: Dan is de zeilkmaker nog relatief rustig. Maatkussens maken is arbeidsintensief werk. In de zomer en voorjaar is het altijd erg druk en nemen de wachttijden (en prijzen) toe.
De zeilmaker kan makkelijk bij uw boot, zonder dat de boot 'wiebelt' in het water.

Lente / zomer: Uw boot is uit de winterstalling en u kunt er dagelijks makkelijk bij. U kunt zelf de maten opnemen en die bij de zeilmaker brengen. Dit scheelt hem tijd, en dus scheelt het u wachttijd.
Najaar: De meeste zeilmakers zijn tot december druk. Het weer zit in het najaar vaak niet mee.
Pas als de boot in de stalling ligt, zo rond oktober, dan is het slim om bootkussens te bestellen.

dinsdag 17 januari 2012

Oude kussen van uw boot herstofferen?

Ik kijk veel vragen van klanten die willen weten of ze hun oude schuim kunnen hergebruiken, en alleen de buitenzijden kunnen laten herstofferen. Op die manier ziet de boot er weer chique uit en kunnen de bootkussens weer een aantal jaren mee.
Bootkussen met oude bootkussens als 'mal'
Uiteraard hoopt de klant hiermee wat geld te besparen. Het probleem is echter dat, integenstelling tot het herstofferen van bijvoorbeeld een zitbank of stoel, het juist duurder is om het oude schuim van uw bootkussens te behouden. Waarom dat zo is: De bootkussen maker moet dan die nieuwe kussen nog preciezer maken dan normaal. Hij moet perfect passen op de boot, en op het oude (minder veerkrachtige) schuim en ook nog eens mooi strak staan. Bij nieuw schuim snijden we altijd een paar centimeter ruimer af. Zodat het schuim lekker strak in de nieuwe bootkussens staat. Na verloop van tijd worden de kussens zelfs nog mooier naarmate het doek en het schuim lekker gaan 'zetten'

Wat te doen met uw 'oude' bootkussens?Ze zijn perfect als 'mal' voor de nieuwe bootkussens. Neemt u ze mee naar uw zeilmaker. Hij maakt dan keurige nieuwe mallen van maldoek. Ook het bespreken van wijzigingen zijn makkelijk met de oude kussens als helder uitgangspunt.

vrijdag 13 januari 2012

Offerte maatkussens voor uw sloep?

Waar kunt u informeren over maatkussens voor uw sloep?

Hier een paar handige adressen:
http://www.skoy.nl/polyether/producten : een bedrijf dat ik niet ken, maar waar een klant positief over was.
Mijn eigen bedrijf: Bootzeil. Klik hier voor een maatkussen offerte: Als u zegt dat u via deze blog komt, dan krijgt u welicht wat korting...
Een ander bedrijf waar ik goede verhalen over hoor is http://www.binnenwerk.eu/index.html 

Kussens voor op uw Sloep: Wat is goed?

Uw sloep wordt er zoveel mooier van: een mooie kussen set. Het zit heerlijk en voegd veel waarde toe aan uw sloep. Zowel het oog geniet maar ook de financien: een sloep met mooie kussens lijkt ineens een klasse hoger.
Waaraan moeten kussens voldoen?
Uw kussens moeten tegen water en vocht kunnen. Het schuim in de kussens dienen ook vocht en weer bestendig te zijn. Het uiterlijk van kussens is minstens zo belangrijk: Marina doek is duurder, maar ook veel mooier en geeft de juiste sfeer.
Met schuim gemaakt van koudschuim bent u het beste af. Dit schuim heeft de langste levensduur, schimmelt niet en voelt lekker. Zeker met een hoge SG waarde (bijvoorbeeld SG35) is zelf een sloepkussen met een dikte van 4 cm al heel comfortabel.

Maatwerk
Er zijn meer typen boten dan er typen auto's zijn. En: boten gaan veel langer mee dan auto's!
Voor de kussenleverancier betekent dit: iedere kussen is anders. Zelf bij 'productie' sloepen is er vaak toch veel maatverschil. De mallen waarmee de kuip van de sloep wordt gemaakt zijn vaak net niet helemaal symetrisch en 'torderen' vaak om hun lengte-as tijdens de productie van een sloep.
Dit beinvloed allemaal de vorm van de kussens.
Waarvoor kiezen? belangrijke tips
Op de leuning wordt vaak bezuinigd. Vaak wordt gekozen voor losse kussens. Staat gezellig en het hoeft niet op maat te worden gemaakt dus voordeliger.
Mijn tip: doe dit, maar laat de achterzijde van de losse kussens een stroeve, ademende 'mesh' rubber maken. Hierdoor blijft de kussen op hun plaats!

Voor het zitdeel is 4 cm dikte vaak ruim voldoende. Grote sloep bouwers beschouwen dit als de juiste dikte. Dikker is met goed schuim niet nodig en is met opbergen zeer ruimte verslindend.